
Bröllopet är för många en av de mest minnesvärda dagarna i livet, och bakom varje vigsel ligger ofta noggrann planering och en mängd ekonomiska beslut. Från val av lokal och mat till kläder, dekorationer och underhållning – varje detalj bidrar till att skapa en oförglömlig dag. Men hur mycket spenderar vi egentligen i Sverige på att gifta oss?
Vad kostar ett bröllop i Sverige?
Enligt en undersökning som genomfördes av SBAB, var den genomsnittliga kostnaden för ett bröllop i Sverige mellan 2018 och 2023 cirka 76 500 kronor. Priserna kan dock variera kraftigt beroende på till exempel hur många gäster man väljer att bjuda in, var man gifter sig och hur exklusivt man vill att evenemanget ska vara.
I teorin kan man gifta sig helt gratis om man väljer att till exempel en borgerlig vigsel, men för många är bröllopet ett stort steg i livet och en möjlighet att fira kärleken med familj och vänner man inte vill gå miste om. Även om det går att hålla kostnaderna låga, väljer många att investera i detaljer som kläder, lokal, mat och underhållning för att skapa en speciell upplevelse.
Genomsnittspris för olika orter
En undersökning från SBAB visar att genomsnittspriset för ett bröllop kan variera kraftigt beroende på var i landet man väljer att gifta sig. Generellt sett är storstäderna dyrast eftersom kostnaderna för lokal, mat och annan service är högre.

Stockholm
Stockholmarna har i genomsnitt de dyraste bröllopen. Enligt statistik var genomsnittspriset i Stockholm 115 000 kronor mellan åren 2018 – 2023. I Stockholm finns en hög efterfrågan på lokaler för både bröllop och andra evenemang, vilket driver upp priserna. På grund av de höga levnadskostnaderna blir även mat och dryck till gästerna dyrare. Det är vanligt att de som vill ha ett exklusivt bröllop håller det i Stockholm, vilket också kan vara en del av förklaringen till det höga genomsnittspriset.

Västsverige
Västsverige, särskilt Göteborg, är en attraktiv plats för bröllop tack vare sina vackra omgivningar, hamnar och historiska byggnader. Många par väljer att gifta sig på platser vid kusten, på slott eller i natursköna områden, och priset på dessa lokaler blir därför ofta högt. Enligt tidigare nämnda undersökning har Västsverige inklusive Göteborg ett genomsnittspris på nästan 90 000 kronor per bröllop.

Mellersta Norrland
Mellersta Norrland hade under 2018 – 2023 det lägsta genomsnittspriset på bröllop på bara 19 000 kronor. Här finns inte samma koncentration av exklusiva bröllopslokaler som i storstäderna. Det är vanligare med enklare och mer naturnära lokaler, vilket gör att priserna kan hållas lägre. Lägre levnadskostnader gör även att priserna för mat, dryck och annan service går ned.
En tredjedel spenderar över 100 000 kronor
Enligt SBAB:s undersökning spenderar en tredjedel av svenska par över 100 000 kronor på drömbröllopet. Ungefär lika många spenderar under 20 000. I takt med att allt fler brudpar gör medvetna val om vad de verkligen vill prioritera på sin stora dag, ser vi också att många försöker hitta sätt att minska på kostnaderna. Det kan handla om att ha en mindre och mer intim ceremoni, gifta sig under lågsäsong eller välja billigare alternativ för till exempel kläder och catering.

Genomsnittliga kostnader för specifika bröllopsdetaljer
Det finns vissa kostnader som är svåra att komma undan om ni vill ha ett relativt traditionellt bröllop. Nedan följer några av de största utgifterna som det kan vara bra att vara uppmärksam på när man planerar den stora dagen.
- Brudklänning: En ny brudklänning kan kosta allt från 5 000 till 30 000 kronor eller ännu mer beroende på kvalitet och märke. Vill ni hålla kostnaderna nere kan ni se om ni kan hitta en begagnad klänning alternativt hyra en.
- Vigselringar: Det genomsnittliga priset för vigselringar i guld med enkel design är cirka 5 000 till 10 000 kronor per ring. Vill ni mer avancerade ringar med till exempel diamanter stiger priset snabbt.
- Bröllopsfotograf: En professionell bröllopsfotograf kan kosta mellan 10 000 och 30 000 kronor beroende på hur många bilder ni vill ha och om ni anlitar fotografen för hela dagen eller bara själva ceremonin.
- Mat och dryck: Kostnaden för mat och dryck varierar beroende på om ni väljer till exempel en trerättersmeny eller buffét och om ni har öppen bar eller inte. Som tumregel räknar man ofta med mellan 1 000 och 2 500 kronor per person.
- Underhållning och musik: En DJ kan kosta mellan 5 000 och 15 000 kronor beroende på erfarenhet och eventuell utrustning om det behövs. Ett liveband blir en ytterligare högre kostnad och landar ofta mellan 10 000 och 30 000 kronor.
Tänk dock på att dessa siffror är ett genomsnitt, och det går att hitta både billigare och mer exklusiva alternativ om ni tänker lite utanför ramarna. Kanske känner ni någon som kan fotografera ceremonin, eller har ni själva möjlighet att laga en del av maten?
Hur betalar man för sitt drömbröllop?
Många svenskar uppger att de har sparat under minst ett år inför bröllopet. Om ni väljer att finansiera den stora dagen med sparade pengar, kan det vara bra att spara på ett konto med ränta och undvika att investera pengarna, eftersom det finns en risk att de sjunker i värde och inte hinner stiga innan ni behöver ta ut dem.
Det är också vanligt att föräldrar eller andra närstående hjälper till att betala för bröllopet, antingen genom att bidra med en viss summa pengar eller genom att bekosta specifika delar av bröllopet, såsom kläder, lokal eller catering.
Vissa par väljer att be sina gäster om ett ekonomiskt bidrag istället för fysiska bröllopsgåvor. Detta kan exempelvis användas till att täcka delar av bröllopskostnaderna eller till smekmånaden.

Låna till bröllop
16% av de som spenderat mer än 200 000 kronor på sitt bröllop uppger att de tagit lån för att täcka delar av kostnaderna. Om ni inte vill vänta på att ni hunnit spara ihop hela summan eller inte får ekonomisk hjälp från era närstående kan ett privatlån vara en möjlighet. Det går att låna till hela eller delar av utgifterna beroende på er ekonomiska situation och hur dyrt bröllopet är. Det kan vara en bra idé att stå tillsammans på lånet, på så sätt har ni båda lika stort ansvar att betala tillbaka och det kan även förbättra era chanser till ett lån med låg ränta och fördelaktiga villkor.
Alternativ till det traditionella bröllopet
Det finns flera alternativ om ni gärna vill gifta er men inte spendera så mycket tid och pengar som ett traditionellt bröllop med släkt och vänner närvarande ofta innebär. Ni kan till exempel överväga en borgerlig vigsel eller en enkel kyrklig vigsel utan den stora bröllopsfesten.
Vissa gifter sig även utomlands eller hemma, kanske i trädgården eller på en annan naturskön plats. Det finns många alternativ om ni kan tänka er att avvika från det traditionella bröllopsfirandet.
Sammanfattning
Genomsnittspriset för bröllop i Sverige varierar beroende på geografi, bröllopets storlek och de prioriteringar som brudparet gör. De som gifter sig i storstäder som Stockholm eller Göteborg kommer ofta att betala mer, både för lokaler och för service. Genom att göra en tydlig budget och jämföra olika alternativ går det att minska kostnaderna men ändå få en speciell och minnesvärd dag.
Frågor och svar
Enligt en undersökning från SBAB var den genomsnittliga kostnaden för ett bröllop i Sverige mellan 2018 och 2023 cirka 76 500 kronor. Kostnaden kan dock variera beroende på antal gäster, plats och hur exklusivt ni vill ha det.
Kostnaden för bröllop varierar beroende på var i Sverige man gifter sig. I Stockholm är genomsnittspriset för ett bröllop 115 000 kronor, medan bröllop i Västsverige (t.ex. Göteborg) kostar i genomsnitt 90 000 kronor. Mellersta Norrland har det lägsta genomsnittet, med 19 000 kronor per bröllop.
De största kostnaderna inkluderar lokal, mat och dryck, kläder, vigselringar, fotograf och eventuell underhållning. Det finns både billigare och dyrare alternativ, och om ni tänker lite utanför ramen kan det gå att hitta många kostnadseffektiva lösningar.
Många par sparar under minst ett år inför sitt bröllop. Andra får ekonomiskt stöd från föräldrar eller närstående, eller ber sina gäster om ekonomiska bidrag istället för fysiska bröllopsgåvor. En del par tar även lån för att finansiera bröllopet.
Ja, det finns flera alternativ till ett traditionellt bröllop. Ni kan överväga en borgerlig vigsel, en enkel kyrklig vigsel utan fest, att gifta er hemma eller på en naturskön plats. Det finns många kostnadseffektiva alternativ om ni vill undvika den stora, traditionella bröllopsfesten.
Kostnaden påverkas av antalet gäster, platsen för bröllopet, val av lokal och mat, samt hur exklusivt bröllopet ska vara. Priserna tenderar att vara högre i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö.
Jämför lån upp till 800 000 kr
Din e-postadress kan vara felaktig. Var vänlig och bekräfta din e-postadress eller använd en annan.
Vi samarbetar med 50 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 23,00%. Räntespann mellan: 4,95% - 23,00% (Uppdaterat maj 2025).

Att låna kostar pengar! Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se.


