
Strax under hälften av det svenska folket är gifta, och för många är bröllopet en av de största och mest minnesvärda dagarna i livet. Planeringsprocessen kan dock vara både tidskrävande och kostsam, och om ni är mitt uppe i bröllopsförberedelserna har ni säkert märkt att utgifterna snabbt kan dra iväg. Därför har vi sammanställt våra bästa spartips som kan skona er ekonomi utan att för den sakens skull göra dagen mindre minnesvärd.
1. Sätt upp en budget
Det första steget är att göra en gemensam budget. Prata om vad ni helst vill prioritera, och kom överens om hur mycket som känns rimligt att spendera på olika områden. Hur mycket behöver ni spara, och vilka andra ekonomiska möjligheter har ni?

2. Mindre gästlista – mer intimt bröllop
Att bjuda in färre gäster sparar kostnader för mat, dryck och lokal. Samtidigt får ni en mer intim ceremoni och tid att fokusera på era individuella gästers behov.
3. Alternativa bröllopslokaler
Prova att tänka bortom de traditionella bröllopslokalerna! Kanske kan ni ha ett vackert trädgårdsbröllop hemma hos någon, en lantgård, eller en strandfest. Vackra, natursköna ställen kan vara mycket billigare än vanliga bröllopslokaler och ni får en helt unik upplevelse. Om det är viktigt för er att hyra en traditionell lokal är ett tips att titta på datum utanför högsäsong, då priserna ofta är betydligt lägre.
4. Begagnade eller hyrda kläder
Är det nödvändigt för er att köpa nya kläder, eller kan ni tänka er ett billigare och mer miljövänligt alternativ som till exempel att hyra, låna eller köpa begagnat? Det finns många bra alternativ, och genom att undvika att köpa nytt kan ni ofta få kläder av bättre kvalitet till ett lägre pris.
5. Skippa bröllopsfotografen
Kanske har ni en vän som är duktig på fotografering och kan ta era porträttbilder istället för att anlita en professionell fotograf? Här kan ni också ta hjälp av era gäster, att dela ut engångskameror kan vara ett roligt och bra sätt att dokumentera dagen.
6. Hemlagat eller knytkalas
Har ni möjlighet att laga en del av maten själva, kanske med hjälp av vänner och familj, kan det spara mycket pengar. Vill ni ha ett ännu mer avslappnat, men roligt, koncept så kan knytkalas vara en idé, där alla gäster ansvarar för att ta med sig en rätt.

7. Enklare eller begagnade vigselringar
En enklare design i guld är både billigare och ofta mer praktiskt att ha på sig till vardags. Även här går det att hitta begagnade alternativ som ni kan få justerade och putsade hos en guldsmed.
8. DIY-dekorationer
Många dekorationer går faktiskt att göra själv med lite inspiration och rätt inställning. Även om det kanske blir lite enklare, får ni möjlighet att bestämma precis hur ni vill ha det och sparar mycket pengar på vägen. Plocka blommor från trädgården eller naturen, och skapa annat handgjort pynt av material ni redan har hemma. Även här kanske det finns en kreativ vän eller familjemedlem som kan hjälpa till.
9. Rabatt under lågsäsong
Om ni vill slippa göra alltför mycket av jobbet själva men ändå komma undan billigt, kan det vara bra att försöka gifta sig utanför högsäsong. Här är priserna generellt sett betydligt lägre på lokaler, catering och andra tjänster ni behöver hyra.
10. Gemensam spellista
Istället för att hyra ett dyrt band eller en DJ kan ni till exempel skapa en gemensam spellista där gästerna själva kan vara med och lägga till sina favoritlåtar. Detta är både roligt och ger en personlig touch. Har ni en vän som spelar gitarr, sjunger eller DJ:ar? Ännu bättre! Varför inte fråga om de vill bidra med lite underhållning?

11. Gör egna inbjudningar och tackkort
Inbjudningar, tackkort och andra trycksaker kan bli i princip gratis om ni gör dem själva. Det finns flera gratis online verktyg ni kan använda för att skapa en personlig design. Genom att skicka digitala inbjudningar sparar ni både pengar och jordens resurser.
12. Digital gästbok
Även gästboken kan faktiskt vara digital om ni vill spara ytterligare lite pengar. Här kan ni använda er av till exempel sociala medier, och som bonus kan gästerna dessutom ladda upp bilder och filmer de tagit under dagen.
13. Bröllopsresan
Smekmånaden är ofta en stor utgift, och här finns mycket pengar att spara om ni är öppna för alternativ. Se till att vara ute i god tid och om möjligt, försök åka under lågsäsong. Det kanske inte är nödvändigt att åka så långt, utan det finns mycket att upptäcka även i Sverige och våra grannländer.
Vad gör vi om budgeten inte håller?
Är ni halvvägs genom bröllopsplaneringen och upptäcker att ni redan håller på att överstiga budgeten? Oroa er inte, som tur är finns det en hel del åtgärder ni kan vidta även om ni redan hunnit spendera mer än ni tänkt er från början. Sätt er ned och gå igenom era utgifter tillsammans, beroende på hur långt ni kommit kan ni eventuellt avboka till exempel lokalen och ersätta med ett billigare alternativ. Det är alltid bra att kontakta leverantörerna innan ni avbokar, om ni är öppna med er situation kan många vara villiga att förhandla om priset.
Se över vad ni ännu inte har betalat för ännu och fundera på om det finns en billigare lösning. Kanske har ni en bekant som är duktig på att baka och kan ta hand om bröllopstårtan till ett lägre pris, eller kan ni slopa blomsterdekorationerna och ersätta med vilda buketter eller blommor från trädgården?
Om det finns utgifter ni inte vill kompromissa med är ett alternativ att ta ett privatlån. Tänk på att lånet bör ses som en lösning för att täcka nödvändiga kostnader snarare än en möjlighet att få ett ännu mer exklusivt bröllop. Många ber sina gäster om ett litet ekonomiskt bidrag istället för bröllopsgåvor. Det kan användas till att finansiera till exempel smekmånaden eller att betala av på lånet efteråt.
Sammanfattning
Att planera ett bröllop kan snabbt bli en dyr historia, men det finns många smarta sätt att hålla nere kostnaderna utan att kompromissa med den stora dagen. Genom att sätta en tydlig budget, minska gästlistan och välja alternativa bröllopslokaler kan ni spara mycket pengar. Att hyra eller köpa begagnade kläder, göra egna dekorationer och bjuda på hemlagad mat är andra populära spartips. Dessutom kan ni hoppa över dyra tjänster som professionell fotograf och DJ genom att be vänner om hjälp eller använda digitala lösningar. Genom att tänka kreativt och välja budgetvänliga alternativ kan ni få ett fantastiskt bröllop utan att spränga budgeten.
Frågor och svar
Det finns många knep man kan ta till, till exempel en mindre gästlista, välja en billig eller gratis bröllopslokal och göra mycket själva, som dekorationer och inbjudningar. Att laga egen mat och använda digitala alternativ för gästbok och musik är också smarta sätt att spara pengar.
Det finns massor av spartips, bland annat att välja en bröllopslokal utanför högsäsong, köpa begagnade kläder och vigselringar, be vänner om hjälp med fotografering och musik, samt använda kreativa DIY-lösningar för dekorationer och inbjudningar.
För att spara pengar på bröllopslokalen kan ni överväga att hålla bröllopet hemma, i en park, på en strand eller i en billig lokal på landsbygden. Att gifta sig under lågsäsong eller på en vardag kan också ge betydligt lägre kostnader.
Matkostnaderna kan minskas genom att laga mat själva, ha ett knytkalas där gästerna bidrar med mat, eller välja en enklare meny med buffé istället för en dyr trerättersmiddag.
Om ni vill spara pengar kan ni be en vän eller familjemedlem som är duktig på att fotografera att ta bilder istället för att anlita en professionell fotograf. Ett annat alternativ är att använda engångskameror eller be gästerna att dela sina bilder digitalt.
Istället för att hyra en dyr DJ eller ett liveband kan ni skapa en egen spellista och använda en högtalare. Om ni har musikaliska vänner kan de kanske bidra med ett framträdande under ceremonin eller festen.
För en budgetvänlig smekmånad kan ni välja att resa inom Sverige eller Norden, boka resan under lågsäsong eller hålla er till en kortare weekendresa istället för en lång och dyr utlandsvistelse.
Låna till bröllop 5 000 – 800 000 kr
Din e-postadress kan vara felaktig. Var vänlig och bekräfta din e-postadress eller använd en annan.
Vi samarbetar med 50 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 23,00%. Räntespann mellan: 4,95% - 23,00% (Uppdaterat maj 2025).

Att låna kostar pengar! Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se.


