Finansiera dina köp på upp till 600.000 kr

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad
211 kr
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Vi samarbetar med 50 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 4,75% - 33,99% (Uppdaterat januari 2024).

Vi är i samarbete med:
SamblaKlaralån Enklare

Har du ett bolån eller funderar på att ta ett är det viktigt att ha koll på lånets räntekostnader. Den kostnaden kommer troligtvis ha en märkbar påverkan på din ekonomi under många år. Speciellt under de senaste åren har räntorna snabbt stigit. Styrräntan ligger idag, 2024 på 3,75 % som går att jämföra med när den låg på 0 % år 2022.

De höjda räntorna är kännbart för dig som bolånetagare och är eventuellt något du inte har budgeterat för. Medan det kan vara svårt att komma ner till lika låga räntekostnader som tidigare så finns det möjligheter att förhandla om en lägre ränta på ditt bolån, som kan spara dig tusenlappar varje år.

Hitta den lägsta bolåneräntan

Med många banker och långivare ute på marknaden kan det kännas svårt och övermäktigt att försöka hitta den bästa bolåneräntan på marknaden. Men med så många aktörer så ökar samtidigt konkurrensen, vilket ger dig som konsument bättre förhandlingsmöjligheter. Hur hittar man då den lägsta bolåneräntan?

Kolla upp Riksbankens styrränta

Första steget är att kolla upp Sveriges styrränta. Det är den ränta som i grunden styr marknadens räntekostnader, och ger dig en bra riktlinje om vad ett lån kan kosta. I juli 2024 ligger styrräntan på 3,75 % vilket betyder att det förmodligen kommer vara svårt att få en lägre ränta än så.

Listränta och snittränta

Listränta är vad långivarna för tillfället erbjuder dig om du kollar upp bankernas lånerbjudanden på deras hemsidor. Det är även viktigt att kolla upp vad bankerna har för snitträntor. Snittränta är av bankernas låntagare i genomsnitt har i ränta. Det finns olika jämförelsesiter på nätet att använda sig av som ger dig en bra överblick av nuvarande list- och snitträntor.

Listräntan kan i vissa fall ligga på över 1 procentenhet högre än snitträntan. Simpelt räknat kan du spara 10 000 kr om året på räntekostnader ifall du lånar 1 000 000 och lyckas förhandla ner räntan med 1 procentenhet.

Använd dig av lånjämförelsesite

Att använda dig av en lånjämförelsesite kan ge dig flera låneerbjudanden. Fördelen med detta är att du själv slipper kolla runt hos flera banker för att försöka hitta det bästa erbjudandet. Och vill du själv ansöka om lån hos flera olika banker kommer varje bank göra en kreditupplysning på dig, vilket negativt påverkar din kreditvärdighet. En lånjämförelsesite kräver endast en kreditupplysning men kan ändå ge dig erbjudanden från många banker.

När du har tagit emot de olika lånerbjudanden kan du jämföra dessa med styrräntan, listräntan och snitträntan för att få en uppfattning om du har fått ett bra erbjudande.

Förhandla om räntan på dit bolån

Många bolånetagare tar första bästa lånerbjudande. Det beror oftast på att de inte har koll på att man kan förhandla om räntan för bolån, vilket hade kunnat spara dem många tusenlappar under årens gång. Vi tycker att du ska vara proaktiv och kontakta banken för att försöka få ner kostnaden.

Förberedelser inför din förhandling om bolåneränta

  1. Ta reda på styrräntan och list- och snitträntan: Att ha koll på vilka nivåer dessa räntor ligger på ger dig en grund för en framgångsrik förhandling. Du vill försöka komma ner till snitträntenivån, och kanske till och med ännu lägre.
  2. Ta reda på konkurrenternas räntor: Det är en tuff marknad för långivarna med hög konkurrens. Ett starkt argument för att få ner räntekostnaderna är att visa upp konkurrerande långivare som har lägre list- och snitträntor.
  3. Visa att du har en stabil ekonomi: Ett argument för att banken inte sänker sin ränta är risken som kommer med att låna ut pengar. Genom att visa att du har en stabil ekonomi, med regelbundna inkomster, och att du är ansvarsfull med betalningar som alltid görs i tid kan du argumentera för att du är en säker investering för dem. Känner banken sig säker med att du kommer betala tillbaka är deras risktagande lägre och det kommer spegla räntan på ett positivt sätt för dig som konsument.

Att tänka på vid förhandlingen

  1. Verifiera vad ni förhandlar om: Gäller det en räntesats eller ränterabatt som gäller för hela bindningstiden eller är det endast under kortare period? Kommer räntan kunna ändras under tiden mellan förhandlingen och när det är dags att skriva på kontraktet? Det kan ha stor påverkan för den slutgiltiga lånekostnaden.
  2. Lägg fram dina argument: Nu är det dags att lägga fram alla dina argument som du tidigare har förberett. Det är det som kommer stå i grund för om du kommer kunna förhandla om bättre ränta för ditt bolån.
  3. Få löften skriftligt: Kommer du överens med banken om en räntesats eller ränterabatt så be om att få detta skriftligt. Säkerställ även att eventuella bindningstider eller andra villkor skickas skriftligen till dig. På så sätt kan du hänvisa vid behov, till exempel om andra villkor står i det färdiga kontraktet när det är dags att skriva på.
  4. Förhandla med andra långivare: Har du förhandlat till dig en bättre ränta så informera banken om att du kommer återkomma med slutgiltigt beslut. Innan du återkommer kan du kolla med andra långivare för att se om de kan ge ännu bättre villkor. Detta kommer att kännas lättare än vid första förhandlingen, då du troligtvis redan har fått ett erbjudande att jämföra med.

Flytta bolån – få ner räntekostnaden

Har du redan ett bolån kan det ändå vara värt att undersöka ifall det finns ett billigare alternativ där ute. Kan du visa den nya långivaren att du har kunnat betala dina avbetalningar och har en fast ekonomi, ligger du bra till vid nya förhandlingar. Att flytta bolån betyder att du tar ett nytt lån hos en annan bank för att betala av ditt befintliga lån. Det är viktigt att notera att det kan tillkomma en avgift, så kallad ränteskillnadsersättning ifall du har bindningstid på ditt lån.

Flytta lån med rörlig ränta

Har du ett lån med rörlig ränta behöver du inte tänka på några avgifter när du löser in ditt gamla lån. Hittar du en långivare som ger dig bättre villkor och ränta är det oftast väldigt enkelt att flytta ditt lån. Det administrativa delarna brukar den nya långivaren hjälpa dig med.

Flytta lån med bunden ränta

Har du bunden ränta kommer du behöva betala ränteskillnadsersättning för att lösa in ditt gamla lån. Vad denna kostnad blir beror bland annat på lånets storlek, räntan på lånet och kvarstående bindningstid. Vi rekommenderar att du kontaktar din bank för att kolla upp vad den totala kostnaden blir.

Har du hittat ett nytt lån med bättre villkor är det viktigt att jämföra den totala ränteskillnadsersättningen med vad du sparar genom att ta det nya lånet. Om besparingarna inte täcker kostnaden för att betala av ditt gamla lån är det inte värt att flytta ditt bolån.

Sammanfattning

Att förhandla om räntan för ditt bolån kräver en hel del förberedelser inför samtalet med din bank. Du behöver bland annat ta reda på vilka snitträntor olika banker har, kunna argumentera för varför du är en säker investering för banken och förhandla med olika långivare.

För att underlätta ditt arbete kan du använda dig av hemsidor som visar nuvarande list- och snitträntor för Sveriges olika banker. Vi rekommenderar även att använda dig av en lånjämförelsehemsida för att snabbt och smidigt få flera lånerbjudanden. Det sparar inte bara tid, utan även på kreditupplysningar som görs på dig vilket kan påverka din kreditvärdighet.

Privatlån ↗

Jämför privatlån från över 50 olika långivare

Låna pengar↗

Samla eller låna pengar upp till 600 000 kr

Omstartslån

Omstartslån – möjlighet till en ekonomisk nystart