Att bli rik är något många drömmer om men vad innebär det och hur blir man rik?

Gränsen till när man är rik är en högst subjektiv definition. För vissa betyder det att man jobbar heltid och med lönen lyckas spara till sig för en årlig semesterresa eller har råd att köpa ett hus. För andra betyder det när man kan sluta arbeta och leva ett bekvämt liv eller kunna flyga med businessklass utan att det märks i kontoutdraget.

Hur blir man då rik? Det finns oftast inga genvägar. Det är väldigt få som lyckas kamma hem den där miljonvinsten på travet eller ärva en högt värderad bostad. De flesta som lyckas bli rika har oftast nedan gemensamma egenskaper:

  • Hårt arbetande: Att arbeta och få in lön är en grundpelare för att påbörja resan till rikedom. Arbetar du hårt och kan hantera många timmars jobb om dagen kommer du ligga ett steg före de flesta.
  • Hanterar sina pengar hälsosamt: Att ha en hållbar ekonomi där det kommer in mer pengar på konton än ut är självklart. Men att aktivt placera besparingarna där de har störst chans att växa som mest kan vara desto svårare.
  • Har ett tydligt mål: För att motivera sitt hårda arbete och undvika överkonsumtion är det hjälpsamt att ha ett mål. Det behöver inte betyda att man blir snål men det kan rädda dig från de värsta impulsköpen.

Finansiera dina köp på upp till 600 000 kr

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad
211 kr
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Vi samarbetar med 50 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 4,75% - 33,99% (Uppdaterat januari 2024).

Vi är i samarbete med:
SamblaKlaralån Enklare

Hur blir man rik?

Nedan kommer våra 10 bästa tips för att ge dig de bästa möjligheterna till att bli rik.

Se över din nuvarande ekonomi

Det allra första steget för att påbörja resan mot rikedom är att se över sin nuvarande ekonomi. Har du koll på alla dina nuvarande inkomster, utgifter och eventuella skulder kommer det underlätta resten av arbetet.

Skriv ner hur mycket du får in varje månad, och var pengarna kommer från. Skriv sedan ner alla utgifter du har och vad du spenderar på. Sist kan du anteckna de lån du eventuellt har och skriv med vilka räntor och avgifter de har.

Sätt upp ett mål

Nästa steg är att sätta upp ett mål. Det bör vara ett tydligt och mätbart mål så det enkelt blir lätt att följa upp på. Målet kan innehålla anledningen till att det sätt upp – denna anledning kommer vara din morot de perioder du behöver extra motivation. Ange sedan tydligt vad du behöver göra för att nå målet. Det kan vara att spara 1 000 kr i månaden, spendera mindre på skräpmat och arbeta extra 5 timmar i veckan.

budget

Skapa en budget

När du har en överblick över din nuvarande ekonomiska situation och har gjort en tydligt plan är det dags att skapa en budget. Ju bättre koll på ekonomin du har och ju tydligare målet har gjorts desto lättare kommer budgeten bli att skapa.

Öppna ett nödsparkonto

Ett nödsparkonto kan rädda dig från oväntade utgifter eller livsförändringar, som kan bli förödande för din ekonomi. Att ha en buffert för detta kan, förutom att minska din stressnivå kunna hålla dig flytande även när en stor utgift plötsligt knackar på dörren. Det finns inga fasta regler på hur stor denna buffert ska vara. Men att ha pengar som täcker alla nödvändiga kostnader i 2–3 månader kan ge dig tillräckligt med tid för att komma på banan igen.

Betala av skulder

Har du skulder så är det oftast en börda för din ekonomi. Kolla upp vilka dina dyraste lån är och prioritera att betala av dem först. Ett samlingslån kan hjälpa dig att slå ihop dina skulder, vilket kan ge dig avsevärt mycket lägre månadsutgifter.

Minska dina utgifter

Gå igenom alla dina utgifter du har haft de senaste månaderna. Finns det något du spenderar alldeles för mycket pengar på? Skriv ner detta och försöka minska dessa kostnader. Det kan handla om för många olika prenumerationstjänster eller för många hembeställda pizzor. Utöver hälsosammare ekonomi kan det faktiskt även göra dig hälsosammare om kostnaden är relaterad till en dålig vana. Tips: Läs igenom ditt mål igen för att hitta motivationen till att sluta med de dåliga vanorna.

Öka dina inkomster

Parallellt med att du minskar dina utgifter kan du titta på hur du kan öka dina inkomster. Lyckas du med båda kommer du väldigt snabbt se en stor, positiv inverkan på din ekonomi. Du kan öka dina inkomster genom att hitta sidosysslor, antingen hemifrån online eller jobba extra på exempelvis lager eller butik.

Spara

Spara

Förutom att minska dina utgifter och öka dina inkomster är det här den viktigaste punkten. Att varje månad lägga undan pengar kommer ta dig ett steg närmare rikedom. Har du dessutom pengarna på ett sparkonto med hög ränta kommer det att ge dig extra pengar på kontot utan att du behöver röra ett finger.

Passiva inkomster

Har man möjlighet att hitta sätt att tjäna passiva inkomster på så har man ett bra utgångsläge till att bli rik. Ett traditionellt exempel på passiv inkomst är att hyra ut en bostad. Men det går även att få detta genom att jobba online, exempelvis:

  • Annonsintäkter på din hemsida
  • Skapa onlinekurser som du sedan säljer
  • Skriva e-böcker att sälja

Investera

Om du lyckas lägga undan pengar varje månad är det värt att undersöka investeringsmöjligheter. Det är bland de mest effektiva sätten att öka sin rikedom på. Kom ihåg att investeringar kommer med en viss risk så det är viktigt att sprida ut dina investeringar. Nedan är investeringar som historiskt sett nästan alltid har varit lönsamma.

  • Fastigheter: Det kan vara dyrt att initialt att investera i fastigheter men om du kommer in i den marknaden kommer det kunna ge dig en trygg och stabil inkomst i form av hyresintäkter.
  • Aktier: Aktiemarknaden har alltid långsiktigt gått uppåt men det betyder inte att det inte finns risker inblandat i detta. Fundera på vilken risk du är benägen att ta och hitta sedan företag att investera därefter. Högriskföretag kan kännas attraktivt då de ger möjlighet till en hög avkastning om det går bra – men kom ihåg att det kommer med en hög risk. Vill du investera i den här typen av företag så använd endast en väldigt liten del av ditt kapital till detta.
  • Fonder: Fonder är ett bra alternativ till de som inte vill lägga ner till tid till att hålla sig uppdaterade på aktiemarknaden. Genom att köpa fonder så låter du en fondförvaltare handla aktier åt dig. Det är oftast ett säkrare alternativ om man inte är van vid med att handla aktier, då de sprider ut riskerna åt dig.

Sammanfattning

Att bli rik handlar om att kombinera hårt arbete, hälsosam hantering av pengar och tydliga mål. De grundläggande stegen inkluderar att ha en stabil inkomst, sätta upp och följa en budget, skapa en buffert för oväntade utgifter, och prioritera att betala av skulder.

För att påskynda processen kan man minska onödiga utgifter och öka inkomsterna genom extrajobb eller sidosysslor. Att ha ett sparande är essentiellt och investeringar i till exempel fastigheter, aktier och fonder kan påskynda resan mot rikedom. Passiva inkomster bidrar ytterligare till din förmögenhet. Genom att följa dessa råd och strategier kan man öka sina chanser att bli rik 2024.

Privatlån ↗

Jämför privatlån från över 50 olika långivare

Låna pengar↗

Samla eller låna pengar upp till 600 000 kr

Omstartslån

Omstartslån – möjlighet till en ekonomisk nystart