Att tjäna pengar hemifrån har aldrig varit enklare än idag. De allra flesta spenderar stora delar av sina liv online, hemifrån. Det är en helt naturlig utveckling att allt fler vill arbeta hemifrån – vare sig det är för att tjäna en extra inkomst eller göra det till sin huvudsyssla.

Lån upp till 600 000 kr – Se om vi kan sänka din ränta

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad
211 kr
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Vi samarbetar med 50 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 4,75% - 33,99% (Uppdaterat januari 2024).

Vi är i samarbete med:
SamblaKlaralån Enklare

Våra 15 bästa tips på hur du kan tjäna pengar hemifrån

Skriva texter

Gillar du att skriva? Många företag söker frilansskribenter för att producera innehåll. Om du har kunskaper i SEO är det en stor fördel, eftersom syftet med deras innehåll ofta är att förbättra placeringen av deras webbplatser i sökmotorernas resultat.

Blogga eller vlogga

Liknande förra tips så kan detta vara något för dig som gillar att skriva, men med dina egna villkor. Eller varför inte videoblogga ifall du föredrar det? Har du något speciellt intresse du gillar att diskutera, eller om du bara vill dela med dig av tankar och funderingar så är bloggning ett bra medium för det, som även kan generera pengar i form av reklamintäkter.

Skapa onlinekurser

Har du kunskaper i något specifikt ämne som du tror andra skulle dra nytta av kan du skapa en onlinekurs. Det kan handla om tekniska kunskaper, så som programmering eller andra kunskaper som ledarskap eller ekonomi. Är det något som är användbart till personers karriärer så brukar det betyda att det finns en marknad ifall ditt material håller bra klass. Genom exempelvis Udemy kan du skapa onlinekurser i text- och videoformat.

Undervisa

Samma gäller här, har du kunskaper i något ämne du tror folk vill lära sig så kan du undervisa. Här kan till exempel musik- eller språkundervisning ofta passa sig bättre, där man ofta behöver anpassa läroplanen efter studentens behov och kunskaper. Exempel på plattform där du kan lära ut språk är Preply. Där kan skapa en lärarprofil, så kan potentiella studenter hitta och boka lektioner med dig.

Coaching

Till skillnad från undervisning så handlar coaching mer om vägledning och att vara ett bollplank, än att aktivt lära ut med klara instruktioner. Båda kräver en pedagogisk läggning men coaching kan vara lättare att börja med om man inte har någon bakgrund i undervisning. Det går att coacha i det mesta, så som programmering, träning och ledarskap.

Virtuell assistent

Virtuella assistenter har blivit alltmer efterfrågade de senaste åren. Då mycket arbete är helt digitalt behöver man inte ha assistenter fysiskt på plats längre så många väljer det flexibla alternativet att anlita en virtuell assistent. Som virtuell assistent kan man få göra många olika administrativa uppgifter, så som e-posthantering, hantera mötesbokningar och annan planering.

Kundservice eller telefonförsäljare

Allt fler företag, speciellt mindre väljer att ta in frilansare för att hantera deras kundservice eller telefonförsäljare. Det är ett mycket flexiblare alternativ för dem än att anställa medarbetare för den här typen av jobb. Detta betyder att möjligheterna att kunna jobba med detta hemifrån har blivit större. Det kan handla om e-mail, chatt eller telefonsupport. Kan du flytande engelska är du värdefull för företag som har sin verksamhet både i Sverige och utlandet. Kan du ett tredje språk är ofta detta även en stor merit.

Streama

Streama

Gillar du att träffa och prata med nya människor online. Då kan streaming vara ett alternativ för att tjäna pengar hemifrån. Om du även gillar att spela datorspel är Twitch eller Youtube plattformar som är värda att vända sig till. Där kan du streama ditt spelande för tittare att se. Har du en personlighet som många uppskattar kan du få din profil att växa, vilket kan öka dina intäkter.

App- eller webbutveckling

Är du programmerare finns det bra möjligheter till att få extrajobb som du kan göra hemifrån. Många företag letar efter frilansare för att skapa appar, hemsidor eller några andra mindre projekt. Har du inte redan programmeringskunskaper så är detta något många lär sig genom onlinekurser för att sedan kunna få betalda projekt från olika klienter.

Översättning

Om du är bra på engelska eller till och med även ett tredje språk är du en stark kandidat till att få översätta texter till svenska. Även utan några utbildningar eller diplom finns det en hel del lättare översättarjobb att hitta för dig som kan flytande svenska.

Korrekturläsning

Är ditt modersmål svenska så kan det räcka långt för att få ett jobb som korrekturläsare. Många internationella företag har svenska dokument eller artiklar som behöver korrekturläsas för att säkerställa att grammatiken stämmer och innehållet matchar den svenska kulturen. Det finns även en del jobb att hitta där man ska lyssna på ljudfiler för att korrekturlyssna på det som sägs. Det kan vara ett bättre alternativ för den som inte känner sig säker på sina grammatiska kunskaper.

Grafisk design

Är du mer av den kreativa typen och är bra på design så finns det även jobb som passar dig. Det går alldeles ypperligt att jobba med detta hemifrån. Många företag letar efter grafiska designers för deras hemsidor eller sociala medier.

Onlineundersökningar

Det finns många hemsidor där man kan få betalt genom att delta i undersökningar online. Oftast handlar det om mindre pengar men det är något man ofta kan göra utan något större fokus. Det går att svara på undersökningarna via mobilen medan man sitter och kollar på sin favoritfilm. Exempel på den här typen av hemsidor är Swagbucks och Toluna.

Testa hemsidor eller appar

De flestasom skapar hemsidor eller appar vill att folk ska testa dem för att kontrollera att de fungerar som det ska. Det finns plattformar som företag använder sig av för att hitta frilansare som kan testa deras program. Som frilansare ansvarar man då för att använda sig av hemsidan eller appen för att hitta eventuella buggar. Dessa buggar rapporterar man då in till företagen, som betalar ut en belöning för detta. Exempel på plattform är uTest.

Träna upp AI

Det nya, heta ämnet online är AI. Det har blivit en riktigt kapplöpning bland de största företagen att få fram den bästa AI:n. I och med detta behöver de träna upp sina modeller genom en enorm mängd data. I det här området finns det en hel del jobb för att få in en sidoinkomst även utan erfarenhet. Arbetet innebär bland annat att man klassificerar data som AI-modellen sedan lär sig av. Det kan också vara att träna en modell genom att berätta när den gör rätt eller fel i en specifik uppgift. Appen är ett exempel på en plattform där man kan utföra jobb för att lära upp AI:n med ny data.

Rekommenderade plattformar för frilansare

  • Upwork: Troligtvis den största plattformen för frilansare. Här kan man hitta klienter för nästan alla typer av jobb, från korrekturläsning till att skapa appar.
  • Udemy: Lät skapande av onlinekurser något för dig? Då är Udemy ett rekommenderat val för att lägga upp din kurs och börja få betalt för den.
  • Appen: Nyfiken på att hjälpa till med att förbättra AI? Då kan du hjälpa till med datainsamlingen genom jobb som går att hitta hos Appen.
  • uTest: Vill du hjälpa företag med att hitta buggar på deras appar och hemsidor så är det här plattformen för dig. De har en akademi där man kan lära sig hur det fungera att jobba som testare, vilket kan underlätta vägen in i den här typen av jobb.
  • Frilans finans: Till skillnad från ovan plattformar så är detta inte ett ställe att hitta jobb på. Det är istället en plattform som du kan använda dig av för att fakturera dina klienter utan att behöva starta företag. Det kan underlätta bokföringen en hel del när du tjänar pengar hemifrån.

Vad ska man tänka på när man jobbar hemifrån?

I början kan det vara svårt att hitta jobb, när man inte har hunnit få några referenser. Det kan därför vara bra att ta jobb där du gör ett bra jobb, även om du inte är nöjd med betalningen. Det kommer leda till att du får goda omdömen och därmed få bättre fler erbjudanden.

När man tjänar pengar hemifrån kan det vara lätt att glömma bort att man behöver skatta på dessa. Kom ihåg att bokföra allting och skatta på dina inkomster. Är du osäker på hur man gör är alltid Skatteverket behjälpliga via telefon eller e-post. Det går även att använda sig av företag som hanterar både fakturering och beskattning, exempelvis Frilans Finans.