Omstartslån

I vår vardag kan det uppstå situationer då man behöver ekonomisk hjälp på traven. Vare sig det gäller inköp av bil, hus eller när lönen inte vill räcka till för alla räkningar och mat. 

På den europeiska listan gällande skuldsatta hushåll ligger Sverige på andra plats. Även om merparten av skulderna är kopplade till husköp, så läggs det många gånger till flera mindre köp med åren. Till exempel tv, dator eller mobiltelefoner som köps på avbetalningar. Det är lätt hänt att skulderna blir höga och det blir allt svårare med att upprätthålla en stabil privatekonomi.

Det finns flera olika lån att välja mellan på marknaden och en god rekommendation är att lägga tid på att undersöka vilken typ av lån som matchar ens behov som bäst. Några faktorer att ta med i beräkningarna är hur stort belopp man kan lägga undan för avbetalningar, hur mycket pengar man behöver och hur lång avbetalningstid som önskas.

Vad innebär Omstartslån?

Grundsyftet bakom omstartslån är att låntagarens privatekonomi ska bli stabilare. Ju fler krediter och mindre lån man samlar på sig, desto fler avgifter tillkommer varje månad. Ens månadskostnader kan bli avsevärt lägre genom att man istället samlar ihop allt i ett större lån. Det är här omstartslån kommer in i bilden.

Ett omstartslån består vanligtvis av privatlån där det inte finns krav på att ha en form av säkerhet. Och om man har ett större lån istället för flera mindre tillkommer färre avgifter samt att det är god chans till att man får en lägre effektiv ränta på det större lånet. Tack vare detta kan man med goda chanser sänka sina månadskostnader och få en mer stabil privatekonomi. 

Några krav att ha i åtanke

Med alla lån finns det några krav som man behöver tänka på innan man ansöker om lånet. En del av kraven är sådana som finns med de flesta lån, så kallade grundkrav. Vanligtvis finns nedanstående punkter med.

  • Ansökande måste ha fyllt 18 år gammal
  • Folkbokföringen ska vara i Sverige
  • Fast inkomst
  • Ha ett bankkonto på en svensk bank
  • Inget skuldkonto hos kronofogden

Avsätt tid för jämförelser

När det gäller att jämföra dig fram till ett lån med de bästa villkoren kan det både handla om att jämföra mellan olika långivare och att jämföra hur lånets villkor förändras beroende på lånebelopp och hur lång tid som önskas för avbetalning på lånet. 

Genom att avsätta lite extra tid på detta är det större chans att få ett lån som passar dig och ditt hushåll som bäst. Tänk på hur mycket som varje månad kan avsättas för avbetalning av lånet samtidigt som er vardag blir så bra som möjligt. För en del känns det bättre med längre avbetalningstid och en lägre månadskostnad, medan andra vill betala lånet på så kort tid som möjligt.

Vilket som fungerar som bäst beror bland annat på storleken på inkomster och utgifter samt hur stort lånebelopp man behöver.

Vi rekommenderar att du alltid jämför den effektiva räntan när du jämför lån hos olika banker och långivare. Den effektiva räntan är den totala kostnaden för ett lån och inkluderar både den nominella räntan och eventuella andra avgifter och kostnader som är förknippade med lånet, såsom uppläggningsavgifter, administrativa avgifter och försäkringskostnader. Den effektiva räntan ger dig en mer heltäckande bild av den faktiska kostnaden för att ta ett lån och underlättar jämförelser mellan olika låneerbjudanden.

Bättre kreditvärdighet

Värdet på din kreditvärdighet blir bättre med färre skulder, vilket är en annan fördel med att satsa på ett omstartslån. Med ett större lån istället för flera mindre lån anses man av många ha en bättre koll på sin ekonomi och därmed blir värdet bättre. Ju bättre värdet blir på ens kreditvärdighet, desto större chans är det att man blir beviljad ett lån.

Inför omstartslån behöver du samla ihop alla lån och krediter som finns i nuläget. De består säkerligen av olika belopp för hur mycket som är kvar att betala på det och lånets alla kostnader. Om det skulle finnas ett eller flera lån som kan betalas och avslutas före ansökan om omstartslånet, finns det större chans att du får en lägre effektiv ränta än den du hade på de gamla lånen. Lånebeloppet blir mindre och det krävs kortare tid för avbetalning på lånet.

Jämför upp till 600 000 kr – kostnadsfritt och ej-bindande

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad
211 kr
Google Logo
4.6
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Vi samarbetar med 50 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 4,75% - 33,99% (Uppdaterat januari 2024).

Vi är i samarbete med:
SamblaKlaralån Enklare