Delbetalning är en vanlig metod för att köpa större varor eller tjänster, såsom möbler, elektronik, eller renovering av hemmet. Med delbetalning kan konsumenter betala av kostnaden över tid, istället för att betala hela beloppet på en gång. Men det är viktigt att inse att delbetalning kan bli dyrare än ett konsumentlån på grund av flera faktorer.

Varför kan delbetalning bli dyrare än konsumentlån?

En av de främsta anledningarna till att delbetalning kan bli dyrare än ett konsumentlån är räntan. Delbetalning innebär att konsumenter betalar av varan eller tjänsten i avbetalningar, och dessa avbetalningar inkluderar vanligtvis en ränta. Räntan kan variera beroende på hur lång tid avbetalningen är, men den kan ofta vara högre än räntan på ett konsumentlån. Dessutom kan det finnas andra avgifter kopplade till delbetalning, såsom startavgifter och månatliga serviceavgifter.

Delbetalning – andra faktorer som påverkar

En annan faktor som kan göra delbetalning dyrare än ett konsumentlån är att det kan ta längre tid att betala av varan eller tjänsten. Om en konsument väljer att delbetala en vara under en längre period, kan det leda till att de betalar mer i ränta och avgifter under tiden. Det kan också innebära att konsumenten betalar av varan långsammare än om de hade tagit ett konsumentlån, vilket kan innebära att de går miste om andra investeringsmöjligheter eller att de tar längre tid att betala av andra skulder.

En tredje faktor som kan göra delbetalning dyrare är att konsumenten kan köpa en dyrare vara eller tjänst än vad de har råd med. När en konsument delbetalar en vara eller tjänst, kan det kännas som att den totala kostnaden är mer överkomlig än om de skulle betala hela beloppet på en gång. Men om konsumenten inte har råd med varan eller tjänsten från början, kan de hamna i en situation där de inte har råd med avbetalningarna heller. Det kan leda till att de hamnar i skuldfällor och betalar ännu mer i ränta och avgifter än vad de skulle ha gjort med ett konsumentlån.

Vad du behöver tänka på innan du delbetalar

Det är viktigt att konsumenter noga överväger vilken betalningsmetod som är bäst för dem. Innan du bestämmer dig för att delbetala en vara eller tjänst, bör du se till att du förstår den totala kostnaden, inklusive ränta och avgifter, och att du har råd med avbetalningarna. Om du har möjlighet att ta ett konsumentlån istället, kan det vara en mer kostnadseffektiv lösning i slutändan.

Några få exempel om hur delbetalning kan bli dyrare än ett konsumentlån

43″ 4K TV – Pris 10 000:-

Delbetalning

24 mån – ränta 10 % – betala totalt 12 000 kr

Konsumentlån

24 mån – ränta 5 % – betala totalt 10 500 kr

Säng – Pris 20 000:-

Delbetalning

36 mån – ränta 15 % – betala totalt 27 000 kr

Konsumentlån

36 mån – ränta 10 % – betala totalt 22 000 kr

Dessa exempel visar att det är viktigt att konsumenter noga överväger vilken betalningsmetod som är bäst för dem och att man bör jämföra de totala kostnaderna för att avgöra vilken lösning som är mest kostnadseffektiv.

Jämför lån upp till 600 000 kr – du kan få flera låneerbjudanden

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad
211 kr
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Vi samarbetar med 50 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 4,75% - 33,99% (Uppdaterat januari 2024).

Vi är i samarbete med:
SamblaKlaralån Enklare