Skatteåterbäring

Skatteåterbäring är en efterlängtad händelse för många svenskar varje år. Det är då Skatteverket betalar tillbaka skatt som har betalats in för mycket under föregående år. I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om skatteåterbäringen för 2024, från viktiga datum till tips för att maximera din återbäring.

Finansiera dina köp på upp till 600.000 kr

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad
211 kr
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Vi samarbetar med 50 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 4,75% - 33,99% (Uppdaterat januari 2024).

Vi är i samarbete med:
SamblaKlaralån Enklare

Vad är skatteåterbäring?

Skatteåterbäring är pengarna du får tillbaka ifall du har betalat in för mycket skatt under föregående skatteår. Har du betalat in för mycket skatt under 2023 kommer du alltså få tillbaka från skattepengarna. Det är det som skatteåterbäring 2024 betyder.

Har du däremot betalat in för lite pengar så kommer du få restskatt. Du blir i så fall skyldig Skatteverket pengar. I samband med att du lämnar in din deklaration får du ett preliminärt besked på vad du kommer få tillbaka eller behöver betala in.

Datum att ha koll på för deklarationen 2024

Här är några viktiga datum att komma ihåg för skatteåterbäring 2024:

4–8 mars: Har du digital brevlåda så kommer din deklaration skickas dit som en pdf. Från den 8 mars kan du även hitta den genom att logga in på Skatteverket även om du inte har en digital brevlåda.

19 mars: Första dagen du kan deklarera. Det kan man göra digitalt med hjälp av e-legitimation.

3 april: Sista dagen att godkänna din deklaration om du inte har några ändringar och vill få eventuell skatteåterbäring i april.

15 mars–15 april: Har du inte digital brevlåda så kommer deklarationen på posten mellan dessa datum. Har du e-legitimation kan du från och med den 19 mars logga in på Skatteverket och ta fram deklarationen där, även om du inte fått deklarationen på posten ännu.

2 maj: Sista dagen att deklarera om du inte har anstånd.

16 maj: Sista dagen att deklarera om du har anstånd med att lämna in deklarationen.

Hur beräknas skatteåterbäringen?

Skatteåterbäringen beräknas utifrån den totala skatten du har betalat under året jämfört med din faktiska beskattningsbara inkomst. Detta inkluderar alla typer av inkomster såsom lön, pension, och kapitalinkomster.

Om du har rätt till avdrag, till exempel för räntekostnader på bolån eller för arbetsresor, kommer dessa att minska din beskattningsbara inkomst och därmed öka din skatteåterbäring. Det är därför viktigt att ha koll på vilka avdrag du kan lägga till i deklarationen för att få tillbaka så mycket som möjligt från skatten du har betalat in.

Vanliga avdrag som kan öka din Skatteåterbäring

Vanliga avdrag som kan öka din Skatteåterbäring

För att maximera din skatteåterbäring är det viktigt att känna till vilka avdrag du kan ha rätt till. Här är några av de vanligaste avdragen:

  • Ränteavdrag
    Ränteavdrag är ett av de viktigare avdragen för de med höga lån. Inte minst i år då 2023 har varit ett år med stigande räntor. Du kan dra av 30% av räntekostnader upp till 100 000 kronor och 21% för belopp över 100 000 kronor.
  • Arbetsresor
    Om du pendlar till jobbet kan du ha rätt till avdrag för dina resekostnader. För att vara berättigad måste avståndet mellan ditt hem och arbetsplatsen vara minst 5 kilometer. Du kan få avdrag för den del som överstiger 11 000 kronor per år.
  • ROT- och RUT-avdrag
    ROT-avdraget gäller för reparation, underhåll, och ombyggnad av din bostad och ger dig rätt att dra av 30% av arbetskostnaden. RUT-avdraget gäller för hushållsnära tjänster som städning och trädgårdsarbete och ger dig rätt att dra av 50% av arbetskostnaden. Det är företaget som utför arbetet som ansöker om avdraget för dig och du behöver inte aktivt göra något.
  • Gåvor till välgörenhet
    Du kan också få skatteavdrag för gåvor till, av Skatteverket godkända välgörenhetsorganisationer. För att vara berättigad till detta avdrag måste du skänka minst 2 000 kronor per år till godkända mottagare och kan dra av 25% av gåvobeloppet upp till ett tak på 1 500 kronor per år.

Tips för att maximera din skatteåterbäring

För att få tillbaka så mycket som möjligt från skatten har vi några tips här nedan:

  1. Planera dina avdrag
    Gå igenom dina utgifter noggrant för att se till att du får med alla avdragsgiltiga kostnader i din deklaration
  2. Spara kvitton
    Se till att spara alla kvitton och dokumentation som stöder dina avdrag. Ibland kan Skatteverket begära underlag till de avdragen. Har du sparat dina kvitton blir det enkelt att styrka dina avdrag,
  3. Kontakta Skatteverket
    Skatteverket har mycket information och hjälpmedel för att underlätta deklareringen för dig. Du kan få de flesta svaren på deras hemsida. Behöver du komma i kontakt med dem så går det både att ringa och maila dem. De svarar generellt snabbt, och är oftast utförliga och pedagogiska.
  4. Överväg professionell hjälp
    Om du har en komplicerad skattesituation så kan vara värt att anlita en revisor. Hen kan hjälpa dig att få ordning på allt du behöver redovisa och kan även säkerställa att du får med alla avdrag du är berättigad till.

När betalar Skatteverket ut skatteåterbäringen?

När Skatteverket betalar ut pengarna du ska få tillbaka beror på din situation. Som tidigast kan du få skatteåterbäringen den 9 april och i vissa fall så sent som den 6 december. I tabellen nedan kan du se när du kan räkna med att få dina pengar skickade till dig för år 2024.

Den som får hjälp av en redovisningsbyrå och deklarerar senast 17 juni eller den som har fått anstånd med deklarationenmellan 5 och 9 augustimellan 6 och 9 augusti
Den som inte tidigare har fått besked om sin slutliga skatt eller som saknar skatteregistrering i Sverige.mellan 2 och 6 decembermellan 3 och 6 december

För att få tillbaka från skatten redan i april behöver du alltså ha godkänt din deklaration senast den 3 april, utan att ha gjort några ändringar.

Vanliga frågor om Skatteåterbäring

Hur kan jag kontrollera statusen på min skatteåterbäring?

Du kan enkelt kontrollera statusen på din skatteåterbäring genom att logga in på Skatteverkets e-tjänster med ditt BankID. Där kan du se om din deklaration har behandlats och när du kan förvänta dig att få din återbäring.

Vad händer om jag Inte lämnar in min deklaration i tid?

Om du missar att lämna in din deklaration kan du få betala en förseningsavgift på 1 250 kr. Dessutom kan din eventuella skatteåterbäring fördröjas. Se till att deklarationen är gjord senast den 2 maj ifall du inte har anstånd för att undvika förseningsavgifterna.

Kan jag få hjälp med min deklaration?

Ja, om du känner dig osäker på hur du ska fylla i din deklaration kan du få hjälp från olika håll. Skatteverket erbjuder rådgivning och vägledning via sin hemsida och kundtjänst. Dessutom kan du anlita en revisor för professionell hjälp.

Vad gör jag om jag har glömt att ta med ett avdrag?

Om du upptäcker att du har glömt att ta med ett avdrag i din deklaration kan du lämna in en rättelse. Detta görs enklast genom att logga in på Skatteverkets e-tjänster och göra ändringen där. Du kan rätta din deklaration i upp till sex år efter inkomståret.