Kreditupplysning

Varför ska man göra en kreditupplysning på sig själv?

Att göra en kreditupplysning på sig själv innebär att du får reda på din kreditvärdighet. Med hjälp av den informationen kan du få ett hum om vilka lån och krediter du eventuellt kan få. Oavsett om du planerar att köpa en bostad, ansöka om ett lån eller till och med skaffa ett mobilabonnemang, kan din kreditvärdighet påverka dina möjligheter och villkor. Även om du inte har tänkt ta ett lån så kan det vara ett bra verktyg för att veta ungefär hur du ligger till rent ekonomiskt.

En kreditupplysning är en sammanställning av din ekonomiska historik och nuvarande finansiella situation. Den innehåller information om din inkomst, skulder, betalningsanmärkningar och andra faktorer som påverkar din kreditvärdighet. Kreditupplysningsföretag samlar in och lagrar denna information och ger den till långivare eller andra som behöver bedöma din kreditvärdighet.

Vad innehåller en kreditupplysning?

En kreditupplysning innehåller en mängd information om din ekonomiska situation. Här är några av de vanligaste delarna:

 • Personlig Information: Din kreditupplysning innehåller grundläggande personlig information som ditt namn, adress, personnummer och civilstånd. Denna information används för att identifiera dig och säkerställa att kreditupplysningen gäller rätt person.
 • Betalningsanmärkningar: Betalningsanmärkningar är en viktig del av din kreditupplysning och visar om du har missat betalningar på lån eller andra skulder. Betalningsanmärkningar kan ha en stor negativ inverkan på din kreditvärdighet.
 • Skuldsaldo: Din kreditupplysning visar också dina skulder, inklusive de du kan ha från kreditkort. Denna information hjälper långivare att bedöma din totala skuldbelastning.
 • Kreditupplysningshistorik: Kreditupplysningshistoriken visar vilka företag som har begärt en kreditupplysning på dig och när detta skedde. Detta kan ge en indikation på hur ofta du ansöker om lån. Om du har gjort många låneansökningar så ger det generellt en sämre kreditvärdighet. Att göra en kreditupplysning på sig själv påverkar normalt sett inte kreditvärdigheten något.

Varför är kreditvärdighet viktig?

Kreditvärdigheten är viktig eftersom den ger långivare och andra ekonomiska institutioner en bild av din förmåga att hantera pengar och betala tillbaka lån. En hög kreditvärdighet betyder en lägre risk för långivaren och leder därför till bättre lånevillkor, lägre räntor och större chanser att få godkända låneansökningar. Å andra sidan kan en låg kreditvärdighet begränsa dina möjligheter och leda till högre kostnader på grund av den höjda risken.

Hur fungerar kreditupplysningsföretag?

Kreditupplysningsföretag samlar in och lagrar information om privatpersoners och företags ekonomiska situation. De får denna information från olika källor, inklusive banker, finansinstitut, domstolar och offentliga register. När du ansöker om kredit eller ett lån, begär långivaren en kreditupplysning från ett av dessa företag för att bedöma din kreditvärdighet.

Hur får man en kreditupplysning?

I Sverige finns det flera stora kreditupplysningsföretag som tillhandahåller kreditupplysningar. Några av de mest kända är UC (Upplysningscentralen), Bisnode och Creditsafe. Många av dessa företag erbjuder möjligheten att få en gratis kreditupplysning en gång per år. Genom att besöka deras webbplatser kan du hitta mer information om hur du går tillväga. Vi kommer längre ner i artikeln tipsa om några företag som erbjuder gratis kreditupplysning digitalt.

Att få en kreditupplysning brukar vara snabbt och enkelt genom att identifiera sig med BankID. Processen kan variera beroende på vilket företag du vänder dig till, men generellt sett följer den dessa steg:

 1. Identifiering: Du behöver identifiera dig, oftast med BankID, för att säkerställa att du är den du utger dig för att vara.
 2. Ansökan: Fyll i en ansökan på kreditupplysningsföretagets webbplats. Ange nödvändig information för att begära din kreditupplysning. Oftast krävs inte detta steg då företagen brukar kunna få informationen via din identifiering med BankID.
 3. Leverans: Kreditupplysningen skickas till dig, oftast digitalt. Vissa företag erbjuder även leverans via post.
 4. Granskning: När du mottagit din kreditupplysning, granska den noggrant för att säkerställa att all information är korrekt. Om du hittar felaktigheter, kontakta företaget för att få dem korrigerade.

Konsekvenser av dålig kreditvärdighet

En låg kreditvärdighet kan ha flera negativa konsekvenser, varav några exempel kommer nedan:

 • Högre räntor: Långivare ser en låntagare med låg kreditvärdighet som en högre risk, vilket ofta resulterar i högre räntor på lån.
 • Svårare att få lån: Det kan vara svårt att få lån vilket kan begränsa din finansiella frihet
 • Mindre fördelaktiga villkor: Skulle du ändå lyckas få ett lån så brukar det ge sämre villkor, exempelvis högre avgifter eller striktare återbetalningsplaner.
 • Påverkar mer än bara lån: Din kreditvärdighet kan också påverka andra områden, som att hyra en lägenhet, få vissa typer av jobb eller skaffa ett mobilabonnemang.

Företag som erbjuder gratis kreditupplysning

Nedan kommer vi lista olika företag som erbjuder kreditupplysningar gratis. När du begär en kreditupplysning så kommer det inte att påverka din kreditvärdighet. Du behöver alltså inte vara orolig för att du gör det för ofta.

 • Creditsafe: Creditsafe erbjuder gratis kreditupplysning. Du kan begära ut den genom att gå in på deras hemsida och identifiering görs med BankID. Du kommer då direkt få tillgång till rapporten digitalt.
 • uScore: Även här kan man få en gratis kreditupplysning genom identifiering med BankID. uScore visar mer grafitskt hur din ekonomi ser ut och hur du ligger till I jämförelse med andra svenskar.
 • Kreddy: Kreddy är en app som låter dig se din kreditvärdighet gratis. Du loggar in med BankID och får en översikt av din kreditupplysning direkt i mobilen

Utöver dessa alternativ kan man även få en kreditupplysning från UC, som är det företag oftast begär en kreditupplysning från innan de beviljar lån eller kredit. Upplysningen från UC är inte gratis, utan kostar 39 kr. Känner man att man har pengarna till det så kan det vara värt för att se exakt vad de flesta företag ser när de begär ut en kreditupplysning på dig. Men gratisalternativen är generellt tillräckligt i de flesta fallen.

Sammanfattning

Att få en kreditupplysning gratis är en viktig del av att förstå och hantera din kreditvärdighet. Genom att utnyttja möjligheten att få en gratis kreditupplysning och använda de resurser som finns tillgängliga kan du hålla koll på din ekonomiska hälsa och fatta informerade beslut.

Vi rekommenderar att regelbundet begära ut gratis kreditupplysningar som en del av att hålla koll på din ekonomiska situation. På så sätt får du en bra överblick över vad du eventuellt behöver förbättre för att få ett lån med bättre villkor.

Finansiera dina köp på upp till 600.000 kr

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad
211 kr
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Vi samarbetar med 50 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 4,75% - 33,99% (Uppdaterat januari 2024).

Vi är i samarbete med:
SamblaKlaralån Enklare