Att räkna ut ränta på lån är viktigt för att veta vilka kostnader det kommer med. Räntan är den avgift som långivare tar ut för att låna ut pengar och anges i procentuell form. Det är relativt simpel att räkna på kostnaden, bara man vet hur man ska göra. Vi kommer i den här artikeln först förklara hur man räknar ut räntekostnaden och sedan gå igenom olika typer av ränta, mer i detalj.

Ansök om upp till 600 000 kr – Se om vi kan sänka din ränta

Lånebelopp
Återbetalningstid
Månadskostnad
211 kr
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen.

Vi samarbetar med 50 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 4,75% - 33,99% (Uppdaterat januari 2024).

Vi är i samarbete med:
SamblaKlaralån Enklare

Hur räknar man ut räntekostnaden?

För att räkna på lån behöver vi ha det totala lånade beloppet och räntesatsen. Den årliga räntan räknas sedan ut genom följande formel:

Årlig Ränta = Lånat belopp (kr) * Räntesats (%)

Praktiskt exempel på hur man räknar ut årsräntan:

 • Lånat belopp: 100 000 kr
 • Räntesats: 6%

Årlig ränta = 100 000 * 0,06 = 6 000 kr.

För att räkna ut ränta månadsvis så delar du den årliga räntan med 12. Tar vi samma lånade belopp och ränta som ovan, blir den månatliga räntan:

Månatlig ränta = Årlig ränta / 12
6 000 / 12 = 500 kr.

Ovan exempel är väldigt simplifierat eftersom den inte räknar med eventuella amorteringar du gör under lånets gång. För att räkna på det så blir det lite mer avancerat men vi kommer gå igenom detta också.

Hur påverkar amortering räntan?

Under låneperiodens gång bli lånet billigare och billigare. Det beror på att man endast betalar ränta på det belopp som återstår av lånet. Har man hunnit amortera av 50% av lånet så kommer räntekostnaden vara hälften så liten jämfört med starten av lånet.

För att räkna på hur lånet blir billigare för varje amortering behöver vi föst veta skillnaden mellan ränta och amortering:

 • Ränta: Kostnaden för att ha lånet
 • Amortering: Det du betalar tillbaka till lånet

Nu när vi vet vad ränta och amortering är kan vi börja kolla på hur amorteringen påverkar lånets ränta. I de flesta fall betalar man av lånet månadsvis. Varje månad så räknar långivaren ut räntan som ska betalas enligt nedan formel:

Ränta = Kvarstående lån (kr) * Räntesats (%) / 12.

Eftersom man amorterar av lånet varje månad så blir det kvarstående lånet lägre och därmed blir kostnaden för lånet också lägre.

Praktiskt exempel på hur man räknar ut räntan efter amortering:

Låt oss säga att vi tar ett enligt villkoren nedan:

 • Lånat belopp: 50 000 kr
 • Räntesats: 10%
 • Månatlig amortering: 10 000 kr

Då lånet ligger på 50 000 kr och vi amorterar 10 000 kr i månaden så tar det oss 5 månader att betala av lånet. I tabellen nedan kan du se hur lånets räntekostnader minskar för varje månad.

MånadKvarstående lånAmorteringRäntesatsRäntekostnadBelopp att betala
150 000 kr10 000 kr10%416,67 kr10 416,67 kr
240 000 kr10 000 kr10%333,33 kr10 333,33 kr
330 000 kr10 000 kr10%250 kr10 250 kr
420 000 kr10 000 kr10%166,67 kr10 166,67 kr
510 000 kr10 000 kr10%83,33 kr10 083,33 kr

Hade man inte tagit hänsyn till amorteringen så hade den månatliga räntan legat på dryga 416 kr. Men genom att kolla på tabellen ser man snabbt hur kostnaden för lånet snabbt minskar med hundratals kronor inom några månader genom en hög amortering.

Hur längden på lånet påverkar kostnaden

När man ansöker om ett nytt lån så har inte bara räntesatsen en påverkan på den totala kostnaden av ditt lån, utan det påverkas även av löptiden. Löptiden är den period som man betalar av lånet under och brukar ligga på mellan 1 och 12 år för privatlån.

Har man lång löptid betyder det att man amorterar mindre varje månad och en kortare löptid betyder att man amorterar mer. Vi vet att räntan man behöver betalar in varje månad beror på hur stor den nuvarande skulden är och vi vet att skulden minskar ju mer vi amorterar. Med denna kunskap kan vi snabbt räkna ut att en kortare löptid (högre amortering) minskar räntekostnaden snabbare än om vi har en skuld på en längre löptid.

Fördelar med kort respektive lång löptid:

 • Kort löptid: Skulden minskar snabbt vilket gör att lånet blir billigare på grund av lägre räntekostnader.
 • Lång löptid: Lägre amorteringskrav, vilket betyder lägre månadsbetalningar.

Nackdelar med kort respektive lång löptid:

 • Kort löptid: Högre amorteringskrav, vilket betyder högre månadsbetalningar.
 • Lång löptid: Lånet betalas av i ett lägre tempo, vilket betyder att lånet kommer bli dyrare på grund av högre räntekostnader.

Effektiv ränta – vad är det och hur räknar man ut den?

Vi har i den här artikeln gått igenom hur man kan räkna ut ränta på lån men att bara räkna på det ger inte en helt rättvis bild. Det beror på att den exkluderar alla andra avgifter, så som uppläggningsavgift, aviavgifter och andra administrativa avgifter.

Vi har räknat på den nominella räntan, alltså avgiften som långivaren tar ut för risken med att låna ut och för att skydda sig mot inflationen. För att få den riktiga bilden av vad lånet kommer kosta behöver vi även inkludera de administrativa kostnaderna. Gör man det får man ut den effektiva räntan som också anges i procentform. Den effektiva räntan är den verkliga kostnaden för ditt lån.

Hur räknar man ut den effektiva räntan?

Det blir väldigt snabbt komplicerat när man ska räkna ut den effektiva räntan och är inte något man själv behöver göra när man ansöker om lån. Enligt svensk lag behöver alla långivare skriva med den effektiva räntan när man marknadsför eller jämför olika lån. Du kan sedan använda den effektiva räntan för att räkna ut vad kostnaden för ett lån blir på samma sätt som vi har gjort högre upp i artikeln.

Sammanfattning

Att förstå hur man räknar ut räntan på ett lån är viktigt för få en uppfattning om vad den totala kostnaden blir för ett lån. Det är viktigt att komma ihåg att det är den effektiva räntan som är viktigast i sammanhanget. Förutom den effektiva räntan är det också viktigt att överväga vilken löptid som passar dig och din ekonomi.

Betalar du av lånet månadsvis kan du enkelt räkna ut räntan som ska betalas in vid nästa betalningsperiod. Det gör du genom följande formel: Ränta = Nuvarande skuld * Räntesatsen / 12.

Med denna kunskap kan du planera din ekonomi mer långsiktigt. Det kan leda till bättre ekonomiska beslut, så som att lättare hitta det lån och lånevillkor som passar dig bäst.

Omstartslån ↗

Få en nystart på din ekonomi – du kan bli skuldfri snabbare.

Samlingslån ↗

Samla ihop alla dyra lån under ett och samma tak

Privatlån ↗

Alternativa låneerbjudanden upp till 600 000 kr